Груб строеж на къщи,огради,фундаменти и много др.

Популярни публикации

Груб строеж, бетонна плоча цена на квадрат

Цени на кв.м.строеж на къща,ограда,основи,зидария,арматура,бетон.-Лидер Варна

Фундамент,изграждане на фундамент,цени за фундаментна плоча.Фундамент цени

Бетонна ограда.Основи за ограда.Кофраж за ограда.Цена на квадрат ограда.Цена на линеен метър на ограда.Огради- Монтаж на огради

Бетонна ограда, кофраж на ограда, основи на ограда, зидане на ограда. Искате ограда от бетон обадете се-работим на разумни цени за град Варна

Евтина ограда със бетонова основа,готови пана

Изграждане на навеси и барбекюта - Лидер Варна

Ниски цени за огради от бетон

Фундамент-Изливане на фундамент,видове фундаменти,Цени за фундаменти

Етапи за строеж,изграждане на къща

ЩАМПОВАН БЕТОН

Щампованият бетон е предложен през 50-те години на миналия век в САЩ, а технологията започва да се развива през 70-те години. С разработването на повече модели и техники на изпълнение, набира все по-голяма популярност и се превръща в предпочитана техника за изпълнение на настилки и облицовки. Чрез технологията на щампования бетон, стандартният бетон се превръща в уникално декоративно изделие. Когато чуеш думата бетон винаги си представяш картини на сиви, студени и грозни сгради. В България пейзажът е богат на такива. Аз обаче, свързвам бетона и с нещо красиво, красиво дори и в сивотата му. Това е бетон, който няма вид на бетон. Това е декоратовен щампован бетон, който може да внесе уникално усещане за хармония с природата и да остави невероятни отпечатъци в ахитектурата и заобикалящата я околна среда.

Едно от най-красивите приложения на щампования бетон е за разкрасяване фасадите на сгради. В България тази практика не е много популярна, но набира скорост. Може би това се дължи на относително високата цена на бетона по отношение на дялания камък. Но за разлика от камъка, който те ограничава откъм цвят, текстура, форма и се поставя далеч по-трудно, при щампования бетон композиционните възможности и приложения на практика са неизчерпаеми.

Декоративният бетон има широко приложение: свен за фасади той се използва и за пътеки, алеи, огради, тераси и прочие градински структури, както и за подови настилки, стени, камини, стъпала, бар-плотове, басейни палуби и много други интериорни решения.

Тайната на щампования бетон е в хармонизирането му с останалите елементи на дизайна в рамките на определен, установен стил. Разнообразието от щампи и почти неограничените цветови комбинации правят възможностите на декоративния бетон необятни. Друго предимство на арт бетона пред истинския камък, специално при външни настилки, е че докато камъка може да се размести (или да се отлепи) при температурните промени, то щампованият бетон не изисква почти никаква поддръжка за да запази формата и цвета си. Технологията, благодарение на която се постига декоративният щампован бетон,позволява по-голяма гъвкавост при избора на цветове и форми. Декоративният бетон придава изключително реалистичен външен вид и завършеност на изгражданите обекти. Той притежава ерозийна устойчивост и по-голяма дълготрайност от класическия бетон, поради използването на защитни лакови покрития. Полагането и поддръжката на щампования бетон са лесни и практични, а вариантите за дизайн могат да бъдат толкова много, колкото може да си представи човешката фантазия. След повече от 25 години на развитие, декоративният бетон се превърна в разумен избор на собственици, строители, архитекти в бизнеса навсякъде. Той се превърна в многостранна индустрия, проникваща във всички аспекти на бетона, което е създало възможност за красиви алтернативи в области като пътища, басейни палуби, подови настилки както и много други. Щампованият бетон бързо се превръща в любим за дома на потребителя при проектиране на пътни платна, тротоари и всякакви проекти за вътрешни дворове.

 

Декоративният щампован бетон може да се образува в различни форми, стотици цветове и модели, комбинациите  са неизчерпаеми на практика. Той е универсален, траен и достъпен и ще отговори на изискванията на всеки клиент и ще остави уникален отпечатък в архитектурата. Щампованият бетон е система, която дублира текстури и цветове на прородата с нежероятен реализъм.

Щампованият бетон е висококачествена и естетична настилка, която имитира с невероятен реализъм естествени материали като тухли камък, павета, дори дърво, а многоброините цветове, модели и текстури го правят предпочитан за изграждането на алеи, пешеходни зони, площади, паркинги, детски площадки, паркове.Изключително подходящ за изграждането на площи около басейни, хотели и спа-центрове.

ТЕХНОЛОГИЯ НА ЩАМПОВАН БЕТОН

ОСНОВНИ СТЪПКИ В ИЗРАБОТВАНЕТО НА ЩАМПОВАН БЕТОН

Изберете цвят и текстура на бетона, които да допълват естествената околна среда и прилежащите съоражения. След като изберете мястото, следвайте обичайните процедури под-клас и бетонна основа, която отговаря на планираните спецификации и изискванията на местното законодателство за микс, дълбочина и армировка.

Полагане и подравняване на бетона. 

Преди да бъде положен бетона има изкопни и насипни работни процеси и подготовка на почвата. Използва се арматура за бетона, която трябва да бъде инсталирана преди бетона да се излее или постави на съответното място. След полагането се подранява със специални гребла, мастари и големи магнезиеви заглаждачи. Ако повърхността на бетона не е плоска и пастообразна – с други думи има пясъчна текстура, за набиване на по-едрата фракция се използват специални решетъчни валяци и трамбовки до постигане на пастообразна повърхност. На този етап повърхността се обработва със специални магнезиеви заглаждачи, а се оформят с фугачи.

Оцветяване на бетона

Съществуват две осовни техники на оцветяване. При първата цвета се смесва с бетона още преди да се излее. При втората се полага прахообразен оцветител към току що излятия бетон, който прониква в горната част на бетона. Прахообразната цветна посипка се полага след като е минало необходимото време за да се погълне и изпари излишното количество вода на повърхността. На този етап се работи с 70-80% от предварителното количество цветен хардер. След пълното покриване на бетонната повърхност се заглажда още веднъж за да се втрие  оцветителя в бетона. Това се повтаря с оставащия цвят. Повърхността отново се заглажда със стоманена маламашка и се оформят ъглите и фугите със стоманени грувери и фугачи. Втория цвят ще придаде дълбочина и сенки в готовия бетон. Основния цвят ще доминира и ще се придържа към повърхността на бетона.

Полагане на отделители

Те се полагат равномерно на тънък слой на повърхността. Щампите за бетон също трябва да бъдат покрити с прахообразен отделител. Така се увеличава ефективността на щамповане и декоративния ефект. Отделителят предпазва щампите от полепване на бетон и добавя втори цвят на щампованата бетонна повърхност. Визуално засилва ефекта на имитиращия материал.

Щамповане на бетона

След като предварително сте избрали щампата с текстура, полагането и трябва да става плътно една до друга, с цел запазване на предвидената фуга. Използват се ръчни трамбовачи за постигане на максимален отпечатък.

Последни стъпки в обработката на декоративен бетон

След окончателно втвърдяване на бетона (от 2 до 7 дни в зависимост от метеорологичните условия) щампованата повърхност се измива с водна струя под високо налягане  за да се премахне излишъка от разделителния агент. Целта е да се постигне желания цвят и контраст между основния цвят (на посипката) и този на разделителния агент. Допуска се допълнително прилагане на водни оцветители и на киселинни оцветители, които засилват цветовото въздействие на щампованата повърхност. След окончателното изсъхване на щампования бетон на повърхността се полага импрегнатор за бетон с помоща на четка, валяк или пистолет. В резултат на импрегнирането се проявяват окончателните цветове и цветови отенъци на щампования бетон.


Коментари